Forum CruelCrew Strona Główna
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
Dania gorące

 
Odpowiedz do tematu    Forum CruelCrew Strona Główna » Kulinarny kacik gracza - by Ben Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
Dania gorące
Autor Wiadomość
ben
Killer


Dołączył: 10 Lut 2007
Posty: 224
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

Post Dania gorące
"Forszmak"

Składniki:
70 dkg schabu,
20 dkg boczku wedzonego,
20 dkg dobrej kiełbasy,
kiszone ogorki,
koncentrat pomidorowy,
cebulka,
czerwone wino,
śmietanka,
sól,
papryka ostra i słodka,
vegeta,
maka,
masło,
wołowina na rosół


Sposób przyrządzenia:
Gotujemy rosół z wołowiny, musi być esencjonalny, przelewamy do większego garnka, schab kroimy w paski (nie można go solić zanim się nie podsmaży) i podsmażamy na ostrym ogniu mieszając, kroimy boczek i smażymy na tym samym tłuszczu, kroimy kiełbasę i tak samo podsmażamy, kroimy ogórki i też podsmażamy. Uwaga - kolejność jest wazna! Wszystkie produkty po podsmażeniu przekładamy do garnka z rosołem, który stoi cały czas na małym ogniu. Pastę pomidorową dodajemy bezpośrednio do zupy, przyprawy sól, papryka i vegeta. Z maki i masła robimy zasmażkę, dodajemy do zupy, na sam koniec dodajemy tylko lekko zeszkoloną cebulkę, śmietankę i tuż przed podaniem dodajemy czerwone, wytrawne wino.

Uwagi: ważne jest żeby smażyć poszczególne produkty, nie zlewać tłuszczu do zupy, wszystko smażymy na tym samym tłuszczu, ewentualnie uzupełniając jego ilość (tutaj smalec). Należy zachować kolejność schab, boczek, kiełbasa, ogórek. Ilość ogórków to sprawa naszego gustu jak bardzo kwaśna ma być zupa. Wszystkie produkty kroimy w paski. Zupa ma mieć gęstą konsystencję.

Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Sob 12:53, 24 Lut 2007 Zobacz profil autora
ben
Killer


Dołączył: 10 Lut 2007
Posty: 224
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

Post Flaki
Składniki:
2 kilogramy gotowych flaków wołowych,
2 marchewki,
2 pietruszki,
1/2 sporego selera,
2 spore pory,
do zasmażki 5 dekagramów masła,
4 dekagramy mąki,
1 łyżkę stołową drobno posiekanej cebuli,
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego imbiru,
1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej,
nieco grubo utłuczonego pieprzu białego i ziela angielskiego,
1 łyżeczkę słodkiej papryki,
2 listki laurowe,
1 łyżkę dokładnie sproszkowanego majeranku,
sól.


Sposób przyrządzenia:
Oczyszczone, surowe flaki, po wyjęciu z opakowania dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, gotować 15 minut, a następnie wodę odlać (odgotowywac 3 razy). Flaki ponownie zalać wrzątkiem lub uprzednio przegotowanym rosołem wołowym (w tym ostatnim przypadku będą zdecydowanie smaczniejsze), gotować około 4 godzin, aż będą zupełnie miękkie. Podczas gotowania stale trzeba uzupełniać rosół. Jeśli nabyliśmy flaki ugotowane, wystarczy je dokładnie przepłukać, gotować 15 minut i odlać. Ugotowane flaki kroimy na cienkie paseczki jak makaron i ponownie wkładamy do rosołu, którego powinno być około 3-3,5 litra. Warzywa pokroić w zgrabną słomkę, przełożyć do rondla, dodać 1 łyżkę masła nieco wody i dusić, często mieszając. Miękkie warzywa dodać do flaków i dokładnie wymieszać.
Przygotować jasną zasmażkę z masła i mąki oraz bardzo drobno posiekanej cebuli. W pierwszej fazie udusić na maśle cebulę, a gdy tylko zżółknie, dodać mąkę, potem rosół, rozprowadzając bardzo dokładnie drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki. Gdy zasmażka nabierze jednolitej konsystencji, wlać ją do flaków i dokładnie wymieszać trzepaczką do sosów. Dodając do flaków przyprawy kierujemy się własnym smakiem. Na samym końcu flaki solimy i gotujemy na małym ogniu 15-20 minut, aż staną się zawiesiste.
Ja przyprawiam je sobie majerankiem, magi w plynie pieprz, i sos tabasco leje do talerza Smile


Post został pochwalony 0 razy
Nie 19:38, 04 Mar 2007 Zobacz profil autora
Modlicha
Newbee


Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gorzów Wlkp

Post
Tego tak zwanego "Froszmaka" robiłem ale zapomniałam żeby nie wlewać tłuszczu z batelni do zupy. Zjebałem sprawe ale mimo tego że zupa była zbyt tłusta to nawet dobra.


Post został pochwalony 0 razy
Pią 19:27, 18 Maj 2007 Zobacz profil autora
ben
Killer


Dołączył: 10 Lut 2007
Posty: 224
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

Post
No a potem poł litra do obiadu Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Pią 19:38, 18 Maj 2007 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum CruelCrew Strona Główna » Kulinarny kacik gracza - by Ben Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin